Warzywa powinny być podstawą każdego dietetycznego posiłku. Są niskokaloryczne, więc można jeść ich dużo nawet podczas odchudzania. Warzywa te świetnie nadają się na przekąskę między posiłkami. Ponieważ mają one różne właściwości, ważne jest, aby w planie posiłków uwzględnić różne rodzaje kolorowych warzyw. Zawierają one różne składniki odżywcze, nie tylko witaminy i minerały, ale także wiele innych substancji biologicznie czynnych. Te składniki odżywcze wzajemnie się uzupełniają i wzmacniają swoje działanie. Nie można ich zastąpić żadnym suplementem diety, ale można zapewnić sobie zbilansowaną dietę, zamawiając wysokiej jakości catering dietetyczny.
Czerwone warzywa
Warzywa o intensywnie czerwonej barwie są bogate głównie w karotenoidy i antocyjany. Likopen jest karotenoidem, na który warto zwrócić szczególną uwagę. Posiada on wiele pozytywnych właściwości zdrowotnych, które zostały potwierdzone w licznych badaniach. Najbardziej powszechnym źródłem likopenu są pomidory. Warto spożywać je w postaci przetworzonej, tj. rozdrobnione i podgrzane, np. w postaci zup kremów czy sosów Zwiększa to ich biodostępność. Likopen jest znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych, szczególnie w kontekście raka piersi i raka prostaty. Ma pozytywny wpływ na wzrok, funkcjonowanie mózgu i układu sercowo-naczyniowego. Ponieważ zwiększa on wchłanianie likopenu, najlepiej jest łączyć go w potrawach z tłuszczem. Inne warzywa, które go zawierają, to czerwona papryka, czerwona kapusta, czerwona cebula i rabarbar.
Pomarańczowe i żółte warzywa
Kolory te są kojarzone przede wszystkim z beta-karotenem, który jest przekształcany przez organizm w witaminę A. Jest ona niezbędna dla zdrowych oczu oraz chroni skórę i komórki śluzowe przed uszkodzeniami. Wzmacnia również układ odpornościowy. Wiadomo również, że zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, wzmacnia naczynia krwionośne i zmniejsza ryzyko rozwoju zaćmy. W pomarańczowych i żółtych warzywach można znaleźć silne przeciwutleniacze, takie jak luteina (przeciwnowotworowa) i zeaksantyna (wspomagająca wzrok i przeciwnowotworowa). Te dobroczynne składniki można znaleźć w takich produktach, jak marchew, dynia, kukurydza i bataty.
Zielone warzywa
Z łatwością możesz dodać do swojej diety coś zielonego. To proste, ponieważ zielonego koloru można używać jako przyprawy do większości potraw, np. do pietruszki, szczypiorku czy koperku. Nawet szpinak, pietruszkę i sałatę można zmiksować na smoothie. Kwas foliowy jest dobrym źródłem w zielonych warzywach. Kwas foliowy jest niezbędny dla rozwoju dziecka w czasie ciąży. Warunkuje on również produkcję i metabolizm komórek krwi. Witamina K reguluje krzepnięcie krwi i chroni przed osteoporozą. Reguluje również poziom wapnia we krwi. Chlorofil wspomaga proces odpornościowy. Wiele zielonych warzyw zawiera również wspomnianą wcześniej witaminę luteinę.
Fioletowe i niebieskie warzywa
Fioletowe warzywa są bogate w składniki odżywcze. Im głębszy kolor fioletowy, tym lepiej. Antocyjany chronią nas przed infekcjami, zapobiegają cukrzycy, chorobom układu krążenia i zwalczają stany zapalne. Wykazano, że sok z buraków, który jest bogaty w betalainy, poprawia sprawność fizyczną. Inne składniki aktywne, takie jak kwercetyna i resweratrol, również znajdują się w ciemnych warzywach. Można je również znaleźć w owocach, takich jak śliwki, ciemne winogrona, a nawet w niektórych ciemnych owocach. Ze względu na silne działanie przeciwutleniające chronią nas przed chorobami układu krążenia, nowotworami i uszkodzeniami układu nerwowego.
Białe warzywa
Nawet warzywa, które nie mają intensywnych kolorów, są warte uwagi. Są one bogate w przeciwutleniacze, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko udaru i zawału serca. Allicyna, występująca głównie w czosnku i cebuli, jest składnikiem znanym ze swojej zdolności do wspierania układu odpornościowego w walce z infekcjami. Warzywa te mogą być stosowane jako ludowe środki lecznicze w czasie choroby. Biała fasola i ziemniaki są dobrym źródłem potasu, który reguluje gospodarkę wodną organizmu. Niedobór tego pierwiastka może powodować dysfunkcję mięśni. Jest to poważny problem, ponieważ jednym z mięśni jest nasze serce. Białe warzywa zawierają również witaminę A i foliany.