Written by 19:24 Kulinaria Views: [tptn_views]

Gdzie kupować, jak parzyć zieloną herbatę, żeby była zdrowa?

Picie herbaty w naszej kulturze nie jest tak osławione jak w Chinach czy Wielkiej Brytanii, jednak wielu z nas z chęcią sięga po napar podczas jedzenia posiłku czy relaksu. Coraz większym powodzeniem cieszy się zielona herbata. W procesie jej produkcji liście odmiany chińskiej poddaje się niewielkiej oksydacji dla zachowania doskonałego smaku, aromatu oraz właściwości.

Gdzie kupować wysokiej jakości zieloną herbatę?

Wraz z rosnącą popularnością, zielona herbata stała się coraz szerzej dostępna. Z powodzeniem można kupić ją w supermarketach oraz sklepach spożywczych, gdzie znaleźć można liście w torebkach, piramidkach oraz luzem. Wiele osób decyduje się także na jej zakup w profesjonalnych sklepach z herbatą, gdzie dostępne są najlepsze jakościowo, starannie wyszukane odmiany, jak i produkty z różnorodnymi dodatkami. Warto jednak zaznaczyć, że dla wielu osób ceny kupowanych w tych miejscach produktów są zbyt wysokie. W związku z tym poszukują tańszych alternatyw w sieci. Zielona herbata (liściasta lub ekspresowa) z ogłoszeń Sprzedajemy.pl ma dobry stosunek ceny do jakości. Kupujący cenią sobie także szerszy wybór asortymentu w internecie niż w sklepach stacjonarnych, a wbrew pozorom na przesyłki nie trzeba czekać bardzo długo.

Jakie właściwości ma zielona herbata?

Zielona herbata pita jest przez smakoszów nie tylko ze względu na jej walory smakowo-zapachowe, ale doskonały wpływ na organizm człowieka. Napar zawiera w sobie wiele witamin – A, B, C, E, a także m.in.: aminokwasy, cynk, fluor, polifenole, potas oraz teinę. Za najcenniejszy pod tym względem uważa się napar z herbaty liściastej. Dobrze zaparzony ma właściwości spowalniające starzenie się organizmu oraz rozwój niektórych schorzeń, dzięki wysokiej zawartości wolnych rodników. Pita regularnie zielona herbata zmniejsza ryzyko nadciśnienia, udaru oraz zawału serca i miażdżycy. Uważa się, że może mieć także właściwości przeciwnowotworowe oraz obniżające poziom cukru we krwi. Wiele osób stosuje zieloną herbatę jako pomoc w odchudzaniu. Okazuje się, że jest w tym trochę racji, ponieważ wspomaga ona oczyszczanie organizmu. poprzez poprawę pracy wątroby oraz przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Osoby nielubiące kawy mogą wykorzystać ją jako sposób na pobudzenie. Możliwe jest to dzięki zawartości teiny. W ramach ciekawostki warto dodać, że według Japończyków wypijanie od 4 do 10 filiżanek naparu każdego dnia może wydłużyć życie nawet o 3 lata.

Jak parzyć zieloną herbatę, by była zdrowa?

Aby zielona herbata nie tylko smakowała i pachniała dobrze, ale też wykazywała prozdrowotne właściwości, konieczne jest, aby odpowiednio ją parzyć. W zależności od odmiany panować mogą różne zasady w tej kwestii. Warto szukać informacji na opakowaniu. Jednakże klasyczną zieloną herbatę zaparza się wodą o temperaturze około 70°C – 80°C. Osoby nieposiadające termometru powinny odczekać 7 – 8 minut od chwili zagotowania się wody, by osiągnęła ona pożądaną ciepłotę. Łyżeczkę suszu należy zalać 200 ml wody i parzyć pod przykryciem. Po 2 – 3 minutach napar jest gotowy i ma właściwości pobudzające. Gdy zapatrzany będzie przez 4 – 6 minuty herbata podziała uspokajająco.

Close