W gastronomii higiena jest szczególnie istotna, dlatego warto wyposażyć firmy z tej branży w odpowiednie urządzenia i maszyny ułatwiające jej zachowanie. A na które z nich szczególnie warto się zdecydować? W jakie urządzenia do utrzymania higieny powinien być wyposażony każdy zakład przetwórstwa spożywczego?
Myjka do pojemników, skrzyniopalet
Myjka to praktyczne urządzenie, które nie tylko oszczędza czas, ale również pieniądze zakładu, firmy zajmującej się przetwórstwem spożywczym. Taki automat jest w stanie umyć dużo więcej i szybciej niż człowiek, dlatego polecana jest przede wszystkim do dużych gastronomii. Ponadto dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii, możliwe jest ograniczenie zużycia wody, co z kolei ma pozytywny wpływ na środowisko. A jak wybrać odpowiednią myjkę do pojemników i w jakie funkcje powinno być wyposażone takie urządzenie?
Myjka do pojemników gastronomicznych musi być skuteczna (zfm-online.com), ponadto dobrze, jeśli można ją stosować do pojemników o różnych wymiarach, dzięki czemu sprawdzi się w wielu firmach. Warto również postawić na urządzenie wielofunkcyjne, które nie tylko myje, ale również płucze, a następnie suszy pojemniki w niezwykle ekonomiczny sposób. Myjka musi być także łatwa w obsłudze, aby bez problemu mogła nią zarządzać jedna osoba.
A jak wybrać myjkę do skrzyniopalet i gdzie ona się sprawdzi? To urządzenie do mycia skrzyniopalet plastikowych i drewnianych pojemników sprawdzi się w zakładach przetwórczych i magazynach. Działa podobnie jak myjka do pojemników, tyle że dostosowana jest do skrzyniopalet o większych wymiarach. Umieszcza się je w niej za pomocą połączonej z silnikiem klapy o specjalnej konstrukcji.
Śluza sanitarna
Przydatnym urządzeniem w przemyśle spożywczym jest również śluza sanitarna, która umożliwia dokładną dezynfekcję obuwia oraz rąk pracowników. Umieszcza się ją w przejściu ze strefy czystej do produkcyjnej, dzięki czemu możliwe jest zachowanie pełnej higieny w danym zakładzie. Śluza sanitarna zwykle wykonana jest ze stali nierdzewnej, wyposażona w szczotki, odpływ wody i dozownik płynu myjąco-dezynfekującego. Uruchamia się ją automatycznie.
Komory sterylizacyjne
Urządzenia przydatne w przetwórstwie spożywczym to również wszelkie komory sterylizacyjne, w tym sterylizatory do noży i sztućców, a także sterylizatory rurowe, polecane w szczególności zakładom zajmującym się przetwórstwem pomidorów, cytrusów, owoców tropikalnych. Takie urządzenia do zachowania higieny w gastronomii składają się głównie z jednostki podtrzymującej temperaturę i jednostki chłodzącej.
Higiena w gastronomii – jak wybrać urządzenia?
Bez względu na to, na które urządzenie się zdecydujesz, musisz pamiętać, aby było ono przystosowane do kontaktu z żywnością. Takie maszyny powinny być również trwałe i odporne na korozję, nietoksyczne oraz nie powinny wydzielać niepożądanych zapachów, smaków czy zabarwień, które mogłyby później przenieść się na żywność.