Written by 19:00 Kulinaria Views: [tptn_views]

Przepis na pyszne bułki dla każdego

Tutaj znajdziesz prosty przepis na domowe bułki i 9 wskazówek dotyczących całego procesu pieczenia: ugniatanie, rośnięcie ciasta, pędzlowanie i wiele więcej.

9 wskazówek dotyczących bułek.

Bułki można wykonać na tysiąc różnych sposobów. Właśnie to dodaje im tyle uroku. Ale są też podstawowe i praktyczne zasady dotyczące bułek, które warto znać.
Oto 9 wskazówek dotyczących bułek. Wiele z nim prawdopodobnie już znasz, ale może być kilka, o których nawet nie pomyślałeś.

Naszym punktem wyjścia jest oczywiście ciasto na dużą porcję bułek. Możesz sam wybrać jakiej mąki wybierzesz i czy posypiesz czymś bułki na wierzchu, czy nie.

Przepis na bułki:

850 ml letniej wody
150 ml neutralnego oleju (np. olej rzepakowy, słonecznikowy lub kukurydziany)
50 g drożdży
1 łyżka stołowa soli
500 ml gruboziarnistych składników: na przykład mielona pszenica, owies, orkisz, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, nasiona dyni, nasiona lnu, posiekane orzechy, mąka durum, lub tarta marchewka
1, 3 – 1, 5 kg mąki pszennej (dodawać, dopóki ciasto nie będzie elastyczne)

Temperatura pieczenia jest ważna.

Dobre ciasto zaczyna się od odpowiedniej temperatury. Zacznij od podgrzania miski gorącą wodą z kranu. Następnie wlej letnią wodę i olej do miski – temperatura jest odpowiednia, gdy płyn nie jest ani gorący, ani zimny. Następnie rozpuść drożdże i sól w wodzie i dodaj ziarna, orzechy i gruboziarnistą mąkę.

Im więcej ugniatasz, tym lepsze są bułki.

Im więcej ugniatasz, tym lepsze będzie ciasto. Dodawaj trochę mąki na raz, a zauważysz, że gluten w mące tworzy grube pasma, ponieważ pęcznienie jest w toku. Dodawaj więcej mąki, aż ciasto będzie miękkie i gładkie. Jak już uzyskasz odpowiednią konsystencję wyjmij ciasto z miski i ugniataj na stolnicy.

Różnica w czasie rośnięcia ciasta

Włóż ciasto z powrotem do miski, posyp mąką i połóż na niej szmatkę. Jeśli chcesz piec bułki najszybszym sposobem, ciasto powinno rosnąć przez godzinę w ciepłym miejscu. Jeśli chcesz mieć więcej smaku w bułkach, możesz pozwolić im rosnąć przez dłuższy czas, a najlepiej w trochę chłodniejszym miejscu. Spróbuj pozwolić im rosnąć przez dwie lub trzy godziny. Jeśli nie masz cukru w cieście, drożdże będą działać dłużej. Jeśli wiesz, że możesz ciastu pozwolić rosnąć dłużej, możesz zmniejszyć o połowę ilość drożdży, które dodajesz do ciasta.

Ponownie ugniataj i uformuj bułki.

Po zakończeniu rośnięcia ciasta ponownie je zagnieć. Niech ciasto odpocznie kilka minut po ugniataniu, w przeciwnym razie trudniej będzie je uformować. Podziel je na pół i uformuj w walcowaty kształt. Pokrój każdy „walec” na 12 części. Uformuj z każdej części kształtne bułki i umieść na blasze do pieczenia. Bułki powinny być umieszczone w równej odległości między sobą na blasze do pieczenia, ponieważ będą odbierać tyle samo ciepła.

Pędzlowanie bułek wodą.

Następnie użyć pędzla do przepędzlowania bułek wodą. Bułki będą się rosnąć, dopóki ich zewnętrzna część będzie mokra. Woda daje również dobrą skórkę. Pozwól im postać w ciepłym miejscu przez około trzy kwadranse – lub dopóki się nie podwoją swojej wielkości. Błędnym przekonaniem jest to, że należy nakładać szmatkę na bułki, ponieważ w rzeczywistości uniemożliwia im to rośnięcie.

Pędzluj również w trakcie rośnięcia.

Pędzluj je 3-4 razy podczas rośnięcia lub utrzymuj w wilgoci za pomocą butelki z rozpylaczem. Opcjonalnie umieść je nad garnkiem z wrzącą wodą, aby bułki dostały ciepła i pary. Na koniec możesz posmarować je jajkiem i posypać nasionami, jeśli chcesz.

Pilnuj bułek w piekarniku.

Umieść bułki w piekarniku na 220 stopni i piecz przez 20-25 minut. Jeśli bułki wyglądają na wilgotne na spodzie, obróć je na drugą stronę i pozostaw na kolejne pięć minut. Możesz sprawdzić, czy bułki są gotowe, stukając w spód. Jeśli usłyszysz pusty dźwięk, są one gotowe.

Zrób ciasto wieczorem i upiecz bułki następnego dnia rano.

Jeśli użyjesz tylko 10 gramów drożdży w podstawowej recepturze i zimnej wodzie, możesz pozwolić, aby ciasto rosło w chłodnym pomieszczeniu przez noc. Następnie możesz wrzucić bułki do piekarnika następnego ranka, ale pamiętaj, że rośnięcie uformowanych bułek również trwa dłużej – do półtorej godziny.

Użyj warzyw w bułkach.

Otrzymasz pyszne i soczyste bułki, jeśli uzupełnisz podstawowy przepis kilkoma grubymi plasterkami cukinii, dyni lub dwiema dużymi marchewkami. Zetrzyj je na tarce i wymieszaj z resztą składników przed dodaniem mąki.

Close