Written by 19:01 Kulinaria Views: [tptn_views]

Kardamon: co warto o nim wiedzieć?

Ta przyprawa coraz częściej pojawia się w naszych domach, a rosnące zainteresowanie takim dodatkiem smakowym nikogo nie powinno dziwić. Kardamon to kuszący smak i aromat, to również niezwykłe właściwości, które mogą pomagać nam w utrzymaniu dobrej formy do później starości. Dlaczego warto włączyć ten dodatek do swej diety?

Kardamon to niezwykła przyprawa, która kusi swym korzennym aromatem. W naszych sklepach ten dodatek smakowy pojawia się albo w postaci proszku, albo w formie ziaren, które możemy dodawać do wielu potraw. Jako przyprawa, kardamon wykazuje się bardzo dużą uniwersalnością, a jego obecność uwzględniają przepisy na różne dania. Kardamon może się pojawić zarówno jako dodatek do potraw słodkich, z powodzeniem jest też wykorzystywany do doprawiania mięs oraz zup.

Obecność tej przyprawy często uwzględniają też przepisy na potrawy z marynowanymi warzywami w roli głównej, z kolei w kuchni indyjskiej z kardamonem można się spotkać w mieszankach typu curry. Kardamon świetnie sprawdza się też jako dodatek do gorących napojów: aromatycznych herbat oraz kaw, które mają zachwycać swym smakiem oraz niepowtarzalnym aromatem.

Dlaczego warto sięgać po tę przyprawę? Powodów jest wiele. Kardamon to nie tylko świetny smak, ale i wiele korzyści dla naszego zdrowia. W ziarnach kardamonu możemy znaleźć wiele cennych dla ludzkiego organizmu składników, takich jak: fosfor, magnez, żelazo czy cynk. W przyprawie tej nie brak również olejków eterycznych, które również mogą pomagać nam w walce z licznymi przypadłościami.

Kiedy warto sięgać po tę przyprawę? Sprawdzi się ona w chwili, gdy dokucza nam ból brzucha oraz wtedy, gdy dokuczają nam nudności. Ten dodatek może stać się również cennym wsparciem dla tych osób, które chcą się skuteczniej chronić przed szkodliwą działalnością wolnych rodników oraz toksyn, zalegających w naszym organizmie. Warto też pamiętać o tym, iż aromatyczny kardamon rewelacyjnie radzi sobie w walce ze stanami zapalnymi, zatem im wcześniej docenimy jego moc, tym lepiej dla nas.

Close