Prawdziwy miód pitny tylko od pszczelarza.

Miód pitny znany jest ludzkości od tysięcy lat. Do czasów średniowiecza dostępny był tylko dla szlachty i pary królewskiej. Obecnie miód jest ogólnodostępny i każdy z nas może zrobić swój domowy miód pitny. Zobacz jak przygotować staropolski trunek. Dowiesz się także jak prawidłowo przechowywać miód.

Miód pitny – sprawdzony przepis

Miody pitny w zależności od zawartości wody dzielimy na półtorak, dwójniak, trójniak oraz czwórniak. Najpopularniejsze są miody trójniaki, które składają się 1 części miodu oraz 2 części wody. Do ich przygotowania potrzebować będziesz także szlachetnych drożdży winiarskich z przeznaczeniem do miodu pitnego. Drożdże muszą mieć odporność na wysokie stężenia cukru zawartego w miodzie.

Miód najlepiej gryczany, chociaż może być także lipowy lub wielokwiatowy, należy wymieszać z odpowiednią proporcją z wodą. Do baniaka 30 Litowego wlej roztwór z 9,9 L miodu i 19,9 litrów wody (pozostawiamy zapas na wytwarzaną pianę podczas burzliwego procesu fermentacji). Dodaj przygotowane według instrukcji na opakowaniu drożdże i całość intensywnie wymieszaj. Następnie zamontuj gumowy korek oraz rurkę fermentacyjną.

Miód pitny fermentuje przez około 6 – 8 tygodni. Po tym okresie z rurki fermentacyjnej przestają wydobywać się bąbelki, oznacza to że drożdże wypracowały większość cukru z miodu i doszły do granicznej mocy około 16 %.

Po tym czasie brzęczkę miodową należy za pomocą wężyka zlać z nad osadu i odstawić (w czystym baniaku z kurkiem i rurką fermentacyjną) w chłodne miejsce o temperaturze poniżej 18 stopni na okres około 12 miesięcy do wyklarowania i dojrzenia miodu. W między czasie możesz jeden raz lub kilkukrotnie ponownie zlać miód pitny znad wytrąconego osadu. Po tym czasie miód pitny jest dojrzały i nadaje się do spożywania. Zaleca się nie butelkowania miodu, który cały czas pracuje i wytwarza dwutlenek węgla, co mogłoby spowodować wybuch butelki.
Receptura zaczerpnięta z przepis na miód pitny krok po kroku znaleziony na blogu pszczelarskim Pasieki Miodowe Wzgórze. Miód pitny trójniak można bezpiecznie rozlewać do butelek po minimum 2 latach od zrobienia.

Oprócz trójniaka w domowych warunkach możesz samodzielnie według powyższej metody przygotować inne rodzaje: półtorak i dwójniak. Zmieniają się proporcje wody i miodu. Półtorak to 20 litrów miodu i 10 litrów wody na baniak 30L. Miód półtorak dojrzewa około 10 lat i jest najtrudniejszy do uzyskania. Dwójniak to 15 litrów miodu i 15 litrów wody na baniak 30 L. Miód dwójniak dojrzewa przez około 4 lata. Zalecany jest dla średnio-zawansowanych winiarzy. Można także przyrządzić czwórniaka, którego z racji małej ilości miodu, doprawia się przyprawami korzennymi. Składa się z 7,5 litra miodu oraz 22,5 litra wody na gąsior 30 litrowy. Dojrzewa już po 6 miesiącach od nastawienia.

Dlaczego warto samodzielnie zrobić domowy miód pitny?

Sklepowe miody powstają z kiepskiej jakości surowca. Chrzczony, często zaczynający fermentować miód przerabiany jest na trunek alkoholowy. Aby zapobiec psuciu poddawany jest grzaniu, przez co traci swoje cenne właściwości. Po sklepowym miodzie pitnym boli głowa. Domowy miód pitny to gwarancja jakości – sam wiesz jakiego miodu używasz. Smak i aromat jest nie do opisania, każdy samodzielnie powinien spróbować i ocenić. Gwarantuję, że jak raz spróbujesz domowego miodu pitnego nie sięgniesz po towar ze sklepowej półki.

Przechowywanie miodu

Zastanawiasz się jak przechowywać miód by na długo zachował świeżość oraz cenne właściwości? Miód pitny, podobnie jak miód w słoiku, należy przechowywać w temperaturze poniżej 18 stopni C w ciemnym miejscu. Najlepsze miejsce to chłodna piwnicy, ewentualnie szafka w zimnym rogu kuchni. W niskiej temperaturze bardzo długo pozostają biologicznie czynne enzymy pszczele. To właśnie one odpowiadają za lecznicze właściwości produktów pszczelich.

Zaraz po otwarciu słoika możemy trzymać miód w lodówce. Pamiętajmy tylko, aby słoik z miodem był szczelnie zamknięty gdyż chłonie wilgoć i zapachy z otocznia. Prawidłowo przechowywany miód zachowuje swoją przydatność do spożycia przez kilka lat. Zaleca się jednak spożywanie miodu w okresie kilkunastu miesięcy od rozlania do słoików. Świeży miód to gwarancja dobrego smaku, aromatu oraz aktywnych enzymów.

Recommended For You

About the Author: Magdalena Nowak

Dodaj komentarz